HOPA'NIN KURTULUŞU

1878' de Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıl Rusların egemenliği altında yasayan Artvin yöresi, 14 Mart 1918'de Kurtuluş Savaşın da Kâzım Karabekir Paşa'nın komutasında geri alındı.
Hopa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümüne hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Bizlere düşen ortak görevimiz ulusal görev , ulusal değerlere ulusal bilince ve cumhuriyete sahip çıkmaktır. Gün birlik günüdür.

Milli birliğimizin, var oluşla yok oluş arasındaki mesafede bize gerçek özgürlüğü veren bağımsızlığımızı bütün benliğimize işleyen, bizi biz yapan, dilimiz, dinimiz, kültürümüz ve yüz yıllara dayanan köklü tarihimizdir. Bu kutsal emanet şehitlerimizin emanetidir.
Bu vatanı kanıyla sulayan, bu toprakları bize vatan yapan, büyük ecdadımızı, analarımızın kınalı kuzularını minnetle ve şükranla yad etmek gayesiyle toplandık. Başta Gazi Mustafa kemal ATATÜRK olmak üzere silah arkadaşları ve tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum, Ruhları Şad olsun”

Bu kutlamalar ülkemizin her ilinde gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan bu kutlamaları yaparken tarihinin derinliklerine gidebilmek, o yıllarda yaşanan acıları anlayabilmek ve bu acılardan ders çıkarabilmektir. O gün bizlere bu acıları yaşatan küresel güçler, geçen yüz yıllar boyunca durmamış, insanlarımızın huzurunu bozmak için akla hayale gelmeyen yöntemlerle bizi birbirimize düşürmek için uğraşmış, güçsüz düşürmek, dünya sahnesinden silebilmek için çaba sarf etmişlerdir.
Bu önemli günlerimizi ah vah ederek değil, dersler çıkararak yad etmeli, kutlamalıyız. Bizler o kötü günleri hayal dahi etmek istemeyiz. O halde top yekün güçlü olmak zorundayız.
Birbirimize kenetlenmek, ülkemizi güçlü, insanımızı mutlu, yarına güvenle bakabilen bireyler haline getirmeliyiz. Yarınlar için çalışmalıyız, üretmeliyiz. Geçmişimizden dersler alarak, geleceğimize gençlerimizi eğitmeli, yeni dünya ya çok daha iyi hazırlamalıyız. Zira bilindiği gibi artık savaşlar, Bilgi, Güç ve Ekonomi üzerinden yapılmaktadır. Yarım asırdır bu ulusu terör unsurlarıyla terbiye etmeye çalışıyorlar.

Başaramayacaklar
Dünya da hiçbir millete nasip olmayan vatan ve millet sevgisiyle yaşayan bir ulusuz. Dünyanın gözbebeğinin Türkiye gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Ülkemiz belirttiğim gibi tarihi derinliği olan bir vatan parçasıdır.
Ülkemiz ve ilçemiz için son derece anlamlı olan bu günde, geçmişten bu güne kadar bu vatan topraklarını kanıyla sulayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve güneydoğuda Elbab’da . Afrin’de ki şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyor, şu an Afrin’de ki Türk silahlı kuvvetlerine üstün başarılar diliyorum. Hopa’ da ve il dışında bulunan tüm Hopa’ lı hemşerilerimizin kurtuluş gününü en içten dileklerimle kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Hepinizi ALLAHA emanet ediyorum.
Hopa Belediye Başkanı
Nedim Cihan